Energia fotovoltaica – situatia in Romania!

„Principala problema in domeniul energiei fotovoltaice este lipsa sprijinului legislativ”

noiembrie 2012  – Interviu preluat de pe http://www.instalnews.ro/

Interviu cu dl. ing.Dragos Baghiu.

“Spuneti-ne in primul rand care este domeniul dumneavoastra de activitate, piata pe care activati si despre istoricul firmei si colaborarea pe care o aveti cu firma spaniola pe care o reprezentati in Romania.

Dragos Baghiu – Domeniul principal de activitate este producerea energiei electrice cu ajutorul tehnologiei fotovoltaice. De asemenea, activam si in domeniul consultantei in constructii si afacerii fotovoltaice. Suntem pe piata inca din 2009, inainte sa fie aprobate completarile Legii 220/2008. Experienta la vremea aceea o aveam de la firma mama din Spania, insa pana in momentul de fata, credem ca suntem printre primii 3 jucatori importanti de pe piata din acest domeniu. Tin sa subliniez ca noi nu reprezentam pe nimeni, suntem o firma de sine statatoare ce este capabila sa duca la bun sfarsit atat partea juridica si birocratica a unui proiect, cat si executia, punerea in functiune a unui parc fotovoltaic.

Spuneti-ne ceva despre gama de produse comercializata si despre sectorul de piata caruia va adresati.
Dragos Baghiu – Produsele comercializate de noi, sunt in general toate cele relationate cu energia solara fotovoltaica, de la panouri, invertoare, cablaj solar, kituri fotovoltaice, led-uri, structuri panouri, dar si elemente eoliene, pentru instalatii de tip mixt. In principiu ne adresam pietei romanesti, dar avem si clienti din Ungaria. Ca si servicii, oferim solutia la cheie a unei astfel de investitii, consultanta in afaceri, tehnica, dirigentie de santier, implementare ISO, autorizatii si avize, proiectare in domeniu electric si structuri metalice de sustinere.

Cum apreciati tendinta sectorului de piata pe care activati? Cati angajati aveti si cum credeti ca va evolua acest numar in viitor?
Dragos Baghiu – Sectorul fotovoltaic in momentul de fata, in Romania, este in continua crestere, datorita legislatiei favorabile si speram ca acest lucru sa dureze cel putin inca 5 ani. Domeniul acesta reprezinta o piata de munca importanta, iar Energovoltaic are in momentul de fata 7 angajati in biroul din Arad si inca 5 angajati in Spania dedicati proiectelor din Romania. Avand in vedere cresterea continua a cererii in domeniul fotovoltaic, suntem in cautare de personal specializat in energie electrica de joasa si medie tensiune, personal tehnic, reprezentanti vanzari.

Produsele pe care azi le ofera Energovoltaic erau deja prezente pe piata din Romania in momentul in care ati decis sa abordati aceasta piata? Care este brandul pe care il promovati si cat este el de prezent pe piata din Romania?
Dragos Baghiu – Produsele oferite de noi sunt marci cunoscute in domeniu, cu garantie europeana de calitate si pe care noi le recomandam din proprie experienta. La panouri fotovoltaice avem marca Solaria si Tinasolar, la invertoare: SMA, Equinox si Gamesa, desi putem oferi si alte marci, la cerere.

Ce servicii oferiti clientilor?
Dragos Baghiu – Serviciile oferite de noi sunt diverse, de la inginerie, constructie pana la mentenanta.
In ceea ce priveste departamentul nostru de inginerie, putem spune ca este foarte complex, noi punand la dispozitia clientului diverse proiecte de diferite tipuri, cu scopul de a furniza servicii si raspunsuri la diferite sectoare de inginerie si de energie regenerabila. Diversitatea este cea care defineste departamentul tehnic, iar aceasta deoarece se efectueaza, incepand de la consultanta, tehnologie ca si asistenta tehnica pana la efectuarea si proiectarea proiectului, precum si implementarea acestora.
Noi punem la dispozitia clientilor sai, toate serviciile necesare obtinerii avizelor tehnice din interiorul administratiilor publice, incepand de la partea de proiectare pana la administrarea corecta a documentelor.
Noi asiguram, de asemenea si asistenta juridica in ceea ce priveste implementarea proiectelor fotovoltaice in Romania. Firma va ofera si posibilitatea de a legaliza proiectele fotovoltaice realizate de alte societati.

Care credeti ca sunt principalele probleme ale pietei de profil si ce solutii exista?
Dragos Baghiu – Principala problema in domeniul energiei fotovoltaice este lipsa sprijinului legislativ in ceea ce priveste sustinerea financiara pentru dezvoltarea acestora. Bancile romanesti nu includ pachete de finantare pentru acest sector, si nici statul roman nu incurajeaza suficient, astfel de initiative.
Solutiile, dupa cum am spus, se gasesc in mana bancherilor, care ar trebui sa studieze rentabilitatea acestor proiecte si sa initieze pachete de finantare, plecand de la ipotecarea proiectului insusi care are o valoare destul de mare, la fel cum se intampla in alte tari europene. De asemenea Guvernul ar trebui sa stimuleze acest tip de proiecte atat la nivelul firmelor, persoanelor fizice cat si la nivel bancar.

Ce fel de canale de comunicare folositi? Intentionati sa participati si la expozitii? Si pentru ca tot am ajuns aici, ce parere aveti despre manifestarile expozitionale de profil?
Dragos Baghiu – Principala forma de comunicare a noutatilor este pagina noastra web, desi cel mai buna forma de promovare a firmei noastre o reprezinta clientii nostri care ne recomanda. Suntem prezenti si la expozitii de specialitate organizate in Romania. Ne pregatim pentru Renexpo din 21-23 noiembrie 2012, organizata la Sala Palatului din Bucuresti.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *